zondag 17 oktober 2010

Stranden

Veel mensen die je spreekt wanneer ze op vakantie gaan, zeggen dat ze wel naar een warm land gaan, maar niet continue aan het strand gaan liggen. Nou wij doen dat ook niet, maar wel veel.
Als je zo de mensen in Nederland om je heen vraagt naar iets waar ze van dromen, dan noemen ze heel vaak een bounty-strand met palmbomen. Nou wij vinden ze, die stranden, niet in het caraïbisch gebied, maar in Portugal. En het is heerlijk, zoals ook deze vakantie en zeker als het elke dag mooi weer is. Als je ziet, hoeveel stranden we deze vakantie al bezocht hebben!



 Het strand bij Monte Gordo, waar we bikini en zwembroek kochten. Overvaren bij Tavira waar je vervolgens na enorm lange tegelpaden een superstil strand vond zonder een levende ziel, het strand bij Santa Luzia de Tavira waar het treintje reed.
 Het strand van Quarteira dat volgens de folders erg mondain zou zijn maar in onze ogen een louche en onveilig karakter had.
Het strand bij Praia da Rocha, waar ons hotel staat. Het strand van Pera, het strand van Oura vlak bij Albufeira. Een dagje Lagos kan niet zonder het Praia Meie, het grote lange strand van de zeevarende natie Portugal. En dan het strand van Luz en het strand van Cordoama aan de Atlantische kust.
Nu kun je je afvragen, waar is het de mooiste kust. Nou, daar is geen antwoord op. Het is leuk om lekker uit de wind, beschut te zitten. Maar het is ook leuk om achter je rug wat bedrijvigheid van wat kleine restaurantjes (strandtenten) te hebben. Of rondom in enorme gebieden van ongerepte natuur (reservaten) een groot verlaten strand te vinden of de Atlantische Oceaan die van helder blauw, bulderend over gaat in prachtig witte golven met als achtergrond een diepblauwe lucht.
 Is het niet schattig om, nadat je hebt liggen zonnen, nog een ijsje te eten op een boulevard en te kijken naar de ondergaande zon? Het is zo verschillend, echt, en we vinden het allemaal mooi, avontuurlijk en telkens weer anders. Gelukkig zijn er ook veel mensen die van de bossen houden of van het bezoeken van steden. Die komen we dan alleen in Nederland tegen. Maar hier hebben we nu nog twee dagen te gaan, het zal mij benieuwen waar we nog terecht komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten