dinsdag 12 oktober 2010

Over de lagune

Om de omgeving te gaan bekijken nemen we de auto, want we hebben het idee dat we nogal buiten de bebouwde kom zitten met ons vakantieadres. Langs boomgaarden en landerijen komen we allereerst bij een havenplaatsje dat Santa Luzia de Tavira heet. Vissers zijn druk in de weer om hun netten met gevangen vis uit de bootjes op de kade te krijgen. De meeuwen doen hier goede zaken als het om voedsel gaat. In de stad Tavira zetten we de auto bij het politiebureau en gaan te voet verder. Hier komen we bij een grote en moderne markthal, waar de plaatselijke bevolking hun producten kan verkopen. Het is prachtig om al die groenten en dat fruit uitgestald te zien liggen. Van veel soorten weten we niet eens wat het is. Het assortiment aan vruchten is duidelijk anders nu we hier in oktober zijn dan in juni. De aardbeien en kersen hebben plaats gemaakt voor de pompoenen en granaatappels. De tomaten en radijsjes hebben een enorme omvang, net als sommige erg zwarte aardappels. De visboeren hebben ook buitenmodellen in de aanbieding. Enorme vissen met hun bek wijd opengesperd en krabben die nog flink rondspartelen in een bak met een laag zout water.Buiten de markthal aan de randen van het gebouw zitten aparte winkeltjes met brood, vlees en aardewerk en zo. En altijd zitten er oude mensen koffie te drinken en te kletsen op de bankjes buiten. Toch is dit niet het centrum van de stad. Dat ligt een stuk verderop, waar de bruggen over de rivier liggen. Eén brug is heel oud en bijzonder.


Het is een stenen brug met bogen waar op acht plaatsen aan beide zijden  een soort balkon met stenen banken gemaakt is. Vanaf hier kun je de vele vissen zien zwemmen in het water, dat nu nog heel laag staat, maar dat vanmiddag onder invloed van het getij flink zal opkomen . Op één van die uitbouwtjes zit een keurige man met een elektrische gitaar en een geluidsbox. Uit de luidspreker komt een ritmisch deuntje en hij speelt er zelf een melodie bij. Nummers van Brel en Adamo, heerlijk om naar te luisteren op deze romantische plek.



Het strand van Tavira ligt achter de lagune op een eiland. Daar kun je dus niet zomaar met de auto naartoe. 

Er vaart elk uur een soort omgebouwde vissersboot met houten banken voor de passagiers naar de overkant. Het eiland heeft dan wel weer een camping en wat vakantiehuisjes en natuurlijk  tientallen hamburgerrestaurants, die 's zomers waarschijnlijk erg vol zijn, maar waar nu de obers verveeld hun sigaretje staan te roken. Het strand is prachtig. Veel goudgeel zand en helder water in grote golven. Om een uur of vier trekken grote zwarte wolken van het land naar de kust. Net als we uit het pontje stappen begint het te hozen. We rijden snel naar de grote supermarkt Continente om de boodschappen voor de warme maaltijd te kopen en rijden dan door naar de villa om er achter de glazen deuren naar de overvloedige neerslag te kunnen kijken. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten